Istraživanje
5

Savjesnost je osobina koju dijelimo sa pticama i pčelama

Klix.ba
Ljudi nisu jedina bića koja imaju radnu etiku i osjećaj dužnosti. Istraživači s Kalifornijskog univerziteta u Berkeleyu otkrili su da se insekti, ptice, reptili, ribe i druge sitne životinje također odlikuju savjesnošću.

Prilikom pregledanja skoro 4.000 studija o ponašanju životinja, psiholozi sa Kalifornijskog univerziteta u Berkeleyju Mikel Delgado i Frank Sulloway pratili su određena ponašanja kod nekih životinja, kao što su marljivost, istrajnost, opreznost i samodisciplina.

Kao i kod ljudi, savjesnost kod životinja, koja uključuje trud, obraćanje pažnje na detalje i nastojanje da se uradi ispravna stvar, donosi razne prednosti u lovu i okupljanju, privlačenju partnera, razmnožavanju i odbrani od predatora.

"Pčele radilice koje uklanjaju ostatke uginulih pčela iz svojih košnica imaju mnogobrojnije potomstvo, a ptice koje svoje gnijezdo drže urednim manje su podložne napadima predatora", rekao je Delgado. On također ističe kako je pjevanje kod ptica ključno za uspjeh parenja.

Kod nekih vrsta ptica ženke biraju mužjaka koji je izgradio najbolje gnijezdo i to na lokaciji koja je skrivena od predatora.

Neka prethodna istraživanja utvrdila su postojanje otvorenosti, ekstraverzije, prijatnosti i neuroticizma kod životinja, ali ovo je prvi put da je utvrđeno postojanje savjesnosti u životinjskom carstvu. Delgado smatra da je razlog tome suviše usko definisan pojam savjesnosti na koji se gledalo isključivo kao na ljudsku osobinu temeljenu na emocijama, namjerama i moralnosti.