{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saudijska Arabija priprema mapu genetskog koda svojih stanovnika

9.12.2013. u 15:58
6
9
Saudijska Arabija priprema mapu genetskog koda svojih stanovnika
6
Saudijska Arabija priprema mapu genetskog koda svojih stanovnika
Saudijska Arabija pokrenula je projekt mapiranja genetskog koda s ciljem identificiranja osnova hroničnih bolesti koje preovladavaju u ovom pustinjskom kraljevstvu.
Saudijski program ljudskog genoma vode saudijski istraživači u saradnji sa korporacijom US Life Technologies u Gradu nauke i tehnologije kralja Abdulaziza (KACST).

"Program pokušava identificirati uzroke preovladavajućih genetskih bolesti u Saudijskoj Arabiji", izjavio je princ Moqrin bin Abdul Aziz, zamjenik premijera Saudijske Arabije.

Program će trajati više od pet godina, a sekvencirat će 100 hiljada ljudskih genoma kako bi se proučili normalni geni i oni povezani s bolešću. Podaci će biti potpuno analizirani kako bi se stvorila baza podataka specifična za Saudijsku Arabiju, a koja bi pružila osnovu za budući razvoj personalizirane medicine u kraljevstvu.

"Vjerujemo da će ovaj program pomoći u razumijevanju zdravlja i bolesti te utabati put ka personaliziranoj medicini u kraljevstvu", rekao je Mohammed al-Suwayl, predsjednik KACST-a.

KACST i kineski BGI uspjeli su 2010. godine dekodirati čitav genetski sastav jednogrbe kamile, što je dovelo do brojnih medicinskih otkrića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: