{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saudijska Arabija priprema mapu genetskog koda svojih stanovnika

9.12.2013. u 15:58
6
9
Saudijska Arabija priprema mapu genetskog koda svojih stanovnika
6
Saudijska Arabija priprema mapu genetskog koda svojih stanovnika
Saudijska Arabija pokrenula je projekt mapiranja genetskog koda s ciljem identificiranja osnova hroničnih bolesti koje preovladavaju u ovom pustinjskom kraljevstvu.
Saudijski program ljudskog genoma vode saudijski istraživači u saradnji sa korporacijom US Life Technologies u Gradu nauke i tehnologije kralja Abdulaziza (KACST).

"Program pokušava identificirati uzroke preovladavajućih genetskih bolesti u Saudijskoj Arabiji", izjavio je princ Moqrin bin Abdul Aziz, zamjenik premijera Saudijske Arabije.

Program će trajati više od pet godina, a sekvencirat će 100 hiljada ljudskih genoma kako bi se proučili normalni geni i oni povezani s bolešću. Podaci će biti potpuno analizirani kako bi se stvorila baza podataka specifična za Saudijsku Arabiju, a koja bi pružila osnovu za budući razvoj personalizirane medicine u kraljevstvu.

"Vjerujemo da će ovaj program pomoći u razumijevanju zdravlja i bolesti te utabati put ka personaliziranoj medicini u kraljevstvu", rekao je Mohammed al-Suwayl, predsjednik KACST-a.

KACST i kineski BGI uspjeli su 2010. godine dekodirati čitav genetski sastav jednogrbe kamile, što je dovelo do brojnih medicinskih otkrića.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: