Nauka
0

Saturnov mjesec skriva pećine i život?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Saturnov mjesec Enceladus mogao bi sadržavati podzemne pećine ispunjene vodom, što bi mogla biti osnova za postojanje izvanzemaljskog života, saopštili su naučnici.

Njemački eksperti pronašli su so, važnu hemikaliju morske vode, u komadićima leda sa površine, čime snažno vjeruju da se rezervoari vode u tekućem stanju nalaze ispod smrznute površine Saturnovog pratioca, piše Reuters.

Stručni tim iz SAD-a smatra da količina soli koju su otkrili drugačijom metodom negira ranije teoriju po kojoj se vjerovalo da je voda tu stigla izbijajući iz gejzira, te vjeruju da je isparavanje teklo veoma sporo.

Obje studije objavljene su u magazinu Nature.

"Predstava koju imamo o predjelu ispod površine mora se proširiti jer uzimamo u obzir i mogućnost da su ledene pećine ispunjene bazenima i kanalima slane vode skrivene ispod", napisao je John Spencer, naučnik sa Instituta u Boulderu, država Colorado. "Šta još ima da se pronađe u tim slanim bazenima, ako oni postoje?"

Svemirska letjelica Cassini prva je otkrila tekuću vodu koja izbija iz gejzira na ovom zaleđenom mjesecu, čime je potaknula nagađanja o eventualnom postojanju života na južnom polu Enceladusa. Od tada se vjeruje da ovaj Saturnov pratilac krije rezervoare tekuće vode.

Enceladus je jedan od 60 pratilaca planete s prstenom.