Zabrinjavajuća situacija
140

Satelitski snimci otkrili nestanak drugog najvećeg jezera u Turskoj

D. B.
Planeta Zemlja se definitivno mijenja, a s njom i cijeli život. Primjer za to je situacija s turskim jezerom Tuz.

Novi satelitski snimci turskog jezera Tuz možda jesu šareni i zanimljivi, no oni otkrivaju razlog za veliku zabrinutost. Satelit Sentinel-2 koji je u vlasništvu Evropske svemirske agencije je zabilježio snimke jezera Tuz koje je nekada bilo drugo najveće u Turskoj. Ovo jezero se u potpunosti isušilo u periodu od samo jedne godine, a ostala je samo so.

Jezero Tuz je bilo jedno od najvećih slanih jezera na svijetu, koje tipično nadolazi i povlači se ovisno o godišnjim dobima. Međutim, povlačenje je postalo dominantnije u proteklom periodu, tako da je vode sve manje i manje. Utjecaj agrikulture i klimatske promjene iza sebe ostavljaju samo prostranstvo soli bez vode.

Fotografija je analizirana u sklopu EU Copernicus Programa, a ona je otkrila jezivo stanje u kojem se jezero Tuz nalazi ove godine. Ovo jezero, kao i druga slana jezera, nastaje kada dno zadržava nadolazežu vodu. Ova voda donosi so i druge minerale iz potoka i rijeka, a nakon toga voda isparava te iza sebe ostavlja različite materijale. Jezero Tuz se formira kada se kišnica i otopljeni snijeg nađu u njemu svakog proljeća.

Radi o plitkom jezeru dubine od samo jednog metra, a voda sada isparava više nego ikada prije te iza sebe ostavlja sloj od 8 cm soli, Ova pretjerana količina je unaprijedila lokalnu industriju u regiji koja iz jezera izvlači oko 250 miliona tona rezervi soli. To je jedno od najslanijih jezera na svijetu. Procent soli ovog jezera iznosi 32 posto, a ovo jezero pruža nevjerovatnih 60 posto soli koja se koristi u zemlji, a mnogo više se izvozi u 60 drugih zemalja. Međutim, kao i svi ostali izvori, tako ni ovaj nije nepresušan.

Depoziti soli jezera Tuz zahtijevaju protok dolazak vode, ali s obzirom na njeno povlačenje u posljednjih godinama, izvoz soli bi mogao usporiti. Postoje dva uzroka, a to su klimatske promjene i velika suša koja pogađa opskrbu vodom. Poznat je i problem povećanog pritiska na agrikulturu i industrije, zbog čega se preusmjerava više vode.

Istraživanje iz 2007. je pokazalo da je jezero Tuz dvostruko manje u odnosu na period prije 40 godina. Jezero Tuz je kandidat da se nađe pod UNESCO-vom zaštitom jer između ostalog predstavlja i ključno stanište za nekoliko vrsta ptica.

Turska vlada je ovog ljeta saopćila da je oko 1.000 mladih ptica uginulo zbog niskog nivoa vode, a da se izleglo samo 5.000 jedinki, mnogo manje od 12.000 iz 2018. godine.

Ako se ne naprave značajni potezi za očuvanje jezera, ono bi moglo nestati zauvijek za 30 godina.