Nauka
4

Sat apokalipse pomaknut za 30 sekundi naprijed

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sat apokalipse koji simbolizira neposrednu opasnost svjetske kataklizme, pomaknut je naprijed za 30 sekundi, na 2 minute i 30 sekundi prije ponoći, obznanili su u četvrtak naučnici obrazloživši tu odluku prijetnjama poput nuklearnog oružja, klimatskih promjena i izborom Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

Čuveni sat Biltena atomskih fizičara nije bio bliže ponoći u zadnje 63 godine kada je SSSR 1953. detonirao svoju prvu hidrogensku bombu označivši početak utrke u nuklearnom naoružavanju, ističu naučnici, među kojima je 15 dobitnika Nobelove nagrade.

U 2015. sat je bio pomaknut unazad za dvije minute, na 23:57 sati i tako je ostao u 2016., a naučnici su kao razloge tada naveli dogovor o iranskom nuklearnom programu i pariski dogovor o klimi.

Naučnici sada skreću pažnju da se svijet još više približio atomskoj i ekološkoj kataklizmi.

Bilten atomskih naučnika osnovan je 1945. godine kao glasilo atomskih naučnika zabrinutih za budućnost čovječanstva, a prerastao je u organizaciju usredsređenu na opasnost od aktivnosti čovjeka.

Simbolični "sat apokalipse" stvorili su 1947. godine naučnici iz Chicaga koji su učestvovali u projektu kojim je u Drugom svjetskom ratu izgrađena atomska bomba. Odluku o pomicanju kazaljki donosi odbor naučnika i političkih analitičara.