Bravo!
196

Sarajlija Vedran Lekić dobitnik prestižne nagrade zbog otkrića marsovskog jezgra

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Profesor seizmologije na Univerzitetu Maryland u College Parku u Sjedinjenim Američkim Državama Vedran Lekić, dobitnik je prestižne naučne nagrade - Newcomb Clevland Award, a zbog otkrića marsovskog jezgra.

Newcomb Cleveland nagrada Američkog udruženja za unapređenje nauke (AAAS) se svake godine dodijeljuje autoru(ima) izvanrednih naučnih radova objavljenih u sekcijama Research Articles ili Reports.

Kako je objavio nagrađivani inžinjer, inovator, profesor na poznatom Univerzitetu La Trobe i osnivač "BH Futures Foundation" Edhem Čustović nagrada je osnovana davne 1923. godine i pored prestiža, dobitinik/ci dobijaju 25,000 američkih dolara.

"Prof. Lekić je zajedno sa kolegama prvi napravio nevjerovatno otkriće. On je rođeni Sarajlija koji je pohađao najbolje univerzitete poput MIT, Harvard i Berkeley", napisao je Čustović.

U Ameriku je došao 1993. godine kao izbjeglica iz BiH. Kao izvrstan student, dobio je stipendiju da studira na najboljem univerzitetu Harvard University, gdje je studirao astronomiju i astrofiziku. Na Harvardu je tek na uvodnom kursu geologije zavolio geoznanosti.

Radio je sa svjetski poznatim stručnjacima Göranom Ekströmom, Meredith Nettles i pokojnim Adamom Dziewonskim u seizmološkoj laboratoriji Harvarda i napisao svoju dodiplomsku tezu o dubokim zemljotresima.

Njegov dodiplomski rad pokazao je njegovu sposobnost da provodi visokokvalitetna istraživanja i ponuđen mu je stipendija na Kalifornijskom univerzitetu Berkeley. Stekao je doktorat. 2009. godine istražujući globalnu tomografiju.

Nakon nekoliko godina postdoktorskog rada na Brown University, Lekić je dobio profesorsku poziciju na University of Maryland.

Od tada, Lekić je stekao ime kao istraživač dubina Zemlje.