Značajne uštede
190

Sarajevski ViK zainteresovan za ideju sarajevskih učenika o novom modelu izdavanja računa

A. B.
KJKP Vodovod i kanalizacija zainteresirano je za ideju učenika Treće gimnazije o novom modelu izdavanja računa, čime bi se napravile znatne uštede papira. Učenici su ih posjetili kako bi im prezentovali svoje ideje i rješenja.
Problem nestajanja šuma i viška stakleničkih gasova, ako bude dobre volje nadležnih, mogao bi biti dobrim dijelom riješen, jer učenici Treće gimnazije u Sarajevu nude viziju rješavanja problema na primjeru komunalnih računa.

Direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Enver Hadžiahmetović organizovao je sastanak s ovim mladim ljudima i saslušao njihove prijedloge.

"Ovi mladi ljudi, analizirajući račune koji nam svaki mjesec dolaze na naplatu raznih usluga uočili su manjkavosti ovakvog sistema te su osmislili novi model računa koji bi znatno umanjio upotrebu papira. Predloženim rješenjem uštedjelo bi se oko 9,5 miliona papira A4 formata tokom godine", rekli su iz ViK-a.

Dodali su i to da je procijenjeno da se za kupovinu i štampanje ove količine papira dovodi do uštede budžeta Kantona Sarajevo u iznosu od 1,2 miliona KM na godišnjem nivou.

"Ostatak papira od računa nakon izvjesnog vremena poslije plaćanja se odbacuje, modelom novog računa bi svake godine smanjili količinu papirnog otpada za 76,6 tona. Novi model računa za godinu bi sačuvao 1.824 stabala. Isto tako, sačuvala bi se površina šume od 7,29 dunuma, što je veličina jednog prosječnog fudbalskog stadiona, sačinjenog od stabala visine 12 metara i prečnika 18 centimetara. Jednom stablu tih dimenzija je potrebno oko 50 godina da naraste", pojasnili su.

Naveli su i to da ViK posljednjih nekoliko mjeseci aktivno radi na unaprijeđenju segmenta online dostave i plaćanja računa i drugih rješenja koja mogu olakšati usluge građanima, a da bi komunikacija bila brža i kvalitetnija i redovi na šalterima postali prošlost.

"U cijelom tom procesu izuzetno je bitan i segment očuvanja životne sredine. Nastavljamo saradnju s timom Treće gimnazije kako bi postigli optimalno rješenje koje može štedjeti i do 70 posto troškova papira (i posječenih stabala). Ponosimo se našom omladinom koja svoje znanje koristi u cilju unaprijeđenja zajednice", naveli su iz ViK-a.

Ovi učenici su osmislili novi model računa koji bi pri štampanju drastično umanjio upotrebu papira. Svi podaci koji se ponavljaju bi bili zapisani u QR kodu dostupnom potrošačima.

Ovaj sistem uštede papira koje su osmislili učenici Treće gimnazije nedavno je usvojilo i sarajevsko javno preduzeće Toplane.