Nauka
0

Sarajevo: Osnovan forum o digitalnoj televiziji na nivou BiH

FENA
U Sarajevu je danas osnovan Forum o digitalnoj televiziji (DTT Forum) na nivou države BiH koji treba da bude nosilac aktivnosti u procesu prelaska s analogne na digitalnu televiziju u našoj zemlji.

Forum je osnovan u skladu sa zaključcima i preporukama konferencije "Uvođenje digitalne televizije u BiH", koja je održana u Sarajevu 30. marta u okviru projekta saradnje Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i italijanskog regulatora Agcom, pod pokroviteljstvom EU.

EU je najavila prelazak s analogne na digitalnu televiziju 2012. godine i očekuje se da BiH do tada uspostavi kičmu mreže za digitalnu televiziju. Osnovni dio ove kičme činili bi javni servisi u BiH.

Direkor RAK-a Kemal Huseinović izrazio je optimizam u pogledu uspostave ove mreže do 2012. godine, s obzirom na to da za ovaj proces postoji potpuna politička i industrijska saglasnost u BiH. Također, na ovaj način naša zemlja pokazuje svoju opredijeljnost za ulazak u EU.

Ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić ukazao je na značaj organizirane pripreme za ovaj izazov, te napomenuo kako je prelazak s analogne na digitalnu televiziju sastavni dio politike u sektoru emitiranja.

Novoosnovani DTT Forum, koji obuhvata sve strukture koje će učestvovati u ovom procesu, bit će zadužen za izradu sveobuhvatne strategije prelaska s analogne na digitalnu televiziju.

Dokić ističe kako već u narednih nekoliko mjeseci treba krenuti u izradu projekta digitalizacije, za što bi trebalo da budu zaduženi javni servisi u saradnji s resornim ministarstvom.

Očekuje se da bi ovaj proces u BiH mogao biti okončan za 10-ak godina, a za uspostavu kičme mreže, procjenjuje ministar Dokić, bit će neophodno 10-ak miliona eura.

Kako je danas rečeno, postoje sve pretpostavke da BiH bude prva zemlja u okruženju koja će imati kompletnu infrastrukturu za prelazak s analogne na digitalnu televiziju.