Istraživanje
0

Samo jedna ćelija može izazvati rak

Sarajevo-x.com
Naučnici koji se bave istraživanjem malignih oboljenja možda su podcijenili moć nekih tumora koji se šire i uzrokuju nove tumore, istakli su američki istraživači sa Univerziteta u Michiganu i Medicinskog instituta Howard Hughes.

Naime, oni su otkrili da je samo jedna kancerogena ćelija dovoljna da se pojavi potpuno novi tumor, prenosi BBC.

Inače, sposobnost jedne ćelije da proizvede novi tumor je testirana davanjem injekcije štakoru sa oslabljenim imunitetom i brojanjem koliko će se novih tumora pojaviti.

Tim doktora Seana Morrisona prvo je ubrizgao ćelije melanoma u štakora sa slabim imunitetom i otkrio da se 250.000 puta formirao novi tumor. Kada je ubrizgana samo jedna ćelija melanoma, otkrili su da jedna od njih četiri proizvela novi tumor.

"Koliko smo upoznati, ovo je prvi put da je neko pokazao da pojedine ćelije tumora mogu efektivno da formiraju nove tumore", kazao je doktor Morrison.

Mnogi naučnici podržavali su gledišta da sve kancerogene ćelije neće izazvati pojavu novog tumora i da se njegova sposobnost ograničava na manji broj posebnih "kancerogenih matičnih ćelija“.

Ipak, doktor Morrison koji je predvodio posljednja istraživanja, kazao je da je ovaj pristup prevaziđen. "Smatramo da je podcjenjivanje ćelija koje proizvode nove tumore veliki problem kod mnogih vrsta tumora, ne samo kod melanoma“, kazao je on.