{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo 4,5 posto bh. građana koristi Internet

24.6.2004. u 18:56
0
0
Samo 4,5 posto bh. građana koristi Internet
0
Samo 4,5 posto bh. građana koristi Internet
Samo 4,5 posto bh. građana koristi se Internetom, a na nezavidnom i dosta niskom nivou je i korištenje temeljne komunikacijske tehnologije - telefona.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako piše Večernji list, po korištenju telefona BiH je pri samome dnu evropske liste. Jedan od prioritenih koraka državne strategije razvoja informacijskoga društva je omasovljenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u BiH.

U izradi strategije bili su angažovani domaći stručnjaci, uz potporu međunarodnih stručnjaka i UNDP-a. Ističe se potreba bolje organizacije u oblasti informacijsko- komunikacijskih tehnologija kako bi koliko-toliko išli u korak s ostalim razvijenim evropskim državama. Sljedeći korak je na Vijeću ministara BiH, koje treba uskoro usvojiti tu strategiju, a koje također zajedno s donatorima treba uložiti novac u provedbu državne strategije razvoja informacijskog društva.

Također se ističe da bi spomenute tehnologije mogle postati pokretačem razvoja privrede, reforme javne uprave, administracije, obrazovanja i pridruživanja BiH evropskim integracijama. Strategija je sadržana od pet cjelina, i to u oblasti informatike i komunikacijskim tehnologijama, infrastrukturi, obrazovanju, legislativi i upravi. Ti dokumenti podrazumijevaju uvođenje elektroničke vladavine na svim nivoima, čime bi se stvorili uvjeti elektroničke komunikacije s građanima. Temeljna zadaća je omasoviti korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: