{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo 4,5 posto bh. građana koristi Internet

Klix.ba
24.6.2004. u 18:56
0
0
Samo 4,5 posto bh. građana koristi Internet
0
Samo 4,5 posto bh. građana koristi Internet
Samo 4,5 posto bh. građana koristi se Internetom, a na nezavidnom i dosta niskom nivou je i korištenje temeljne komunikacijske tehnologije - telefona.
Kako piše Večernji list, po korištenju telefona BiH je pri samome dnu evropske liste. Jedan od prioritenih koraka državne strategije razvoja informacijskoga društva je omasovljenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u BiH.

U izradi strategije bili su angažovani domaći stručnjaci, uz potporu međunarodnih stručnjaka i UNDP-a. Ističe se potreba bolje organizacije u oblasti informacijsko- komunikacijskih tehnologija kako bi koliko-toliko išli u korak s ostalim razvijenim evropskim državama. Sljedeći korak je na Vijeću ministara BiH, koje treba uskoro usvojiti tu strategiju, a koje također zajedno s donatorima treba uložiti novac u provedbu državne strategije razvoja informacijskog društva.

Također se ističe da bi spomenute tehnologije mogle postati pokretačem razvoja privrede, reforme javne uprave, administracije, obrazovanja i pridruživanja BiH evropskim integracijama. Strategija je sadržana od pet cjelina, i to u oblasti informatike i komunikacijskim tehnologijama, infrastrukturi, obrazovanju, legislativi i upravi. Ti dokumenti podrazumijevaju uvođenje elektroničke vladavine na svim nivoima, čime bi se stvorili uvjeti elektroničke komunikacije s građanima. Temeljna zadaća je omasoviti korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: