Nauka
0

Šah: 1 : 0 !

Klix.ba
Ipak ljudski rod još nije otpisan. U prvoj igri od šest šahovskih partija koliko će se održati, Garry Kasparov (39) je uspio pobijediti Deep Juniora (CPU).

Deep Junior je trostruki šahovski kompjuterski prvak. U stanju je procesirati “samo” 3 milion poteza u sekundi, ali zato su izraelski programeri fokusirali software više na strategiju nego na brzinu uzimanja protivničkih figura.

Obadva igrača su izgubila kraljice pred kraj partije, ostavljajući stratešku prednost Kasparovu koji je imao bijele figure. Experti su bili zapanjeni i Deep Junior-ovim potezom u početku igre u kojem je “razmišljao” čak 25 minuta za potez odbrane od napada Kasparova.

Kasparovu će biti isplaćeno 500,000$ od strane Svijetske Šahovske Federacije za učestvovanje, a ako pobijedi dobiće extra 300,000$.

1997 godine Garry Kasparov je bio pobijeđen od strane Deep Blue kompjutera koji je razvio IBM. Deep Blue je mogao procesirati 200 miliona šahovskih poteza u sekundi, dakle puno više od Deep Juniora. Kasparov poslije poraza je sumnjao da su kompjuteru pomagali ljudi, ali su te optužbe odbačene poslije meča. Podsjetio bih vas sve da je gospodin Kasparov počasni državljanin BiH i da je nastupao za našu zamlju par puta.

Mečeve Kasparova protiv Deep Juniora možete pratiti i uživo preko interneta na Xworld.

Slo.