{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD stvara sistem za "pročešljavanje" podataka na Internetu

F
9.2.2006. u 10:59
0
0
SAD stvara sistem za "pročešljavanje" podataka na Internetu
0
SAD stvara sistem za "pročešljavanje" podataka na Internetu
Američka vlada radi na razvoju velikog kompjuterskog sistema koji može prikupljati masovne količine podataka i međusobno ih povezivati u potrazi za obrascima terorističkih komunikacija i aktivnosti, piše u četvrtak Bostonski "Christian Science Monitor".
Taj sistem, dijelom već operativan, dok je dio još uvijek u razvojnoj fazi, može tragati za korelacijama između, recimo, blogova i elektroničke pošte, s jedne strane, i datoteka raznih vladinih agencija i obavještajnih službi, s druge.

Nazvan kraticom ADVISE – prema Analysis, Dissemination, Visualisation, Insight i Semantic Enhancement – taj sistem će – kako piše "Monitor", vršiti masovna pročešljavanja internetskih komunikacija i svoje unakrsno povezane podatke pohranjivati kao "cjeline".

Tih "cjelina", kako procjenjuju stručnjaci, biće u redu vrijednosti od triliona. Ako se svaka "cjelina" fizički predstavi najmanjim novčićem, hrpa tih novčića napravila bi kocku visine skoro jednog kilometra, odnosno dvostruko višu od Empire State Buildinga, piše bostonski list.

Otkriven predak T. rexa

09.02.2006. u 11:03

Google otvorio novi 'chat'

08.02.2006. u 10:38
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: