Nauka
0

SAD planira izgradnju svemirske baze na Mjesecu

Sarajevo-x.com
Prvi put nakon 1972. godine, Sjedinjene Države planiraju da lete na Mjesec ali umjesto brzih posjeta u Apollo-u, astronauti namjeravaju da izgrade stalnu bazu na Mjesecu i tamo žive dok pripremaju možda i najambiciozniji projekat u historiji - dolazak ljudi na Mars.

"To je još uvijek daleko u budućnosti", izjavio je Larry Toups, šef programa sistema naseljavanja NASA-inog ureda za napredne projekte.

"Međutim, to je kao kampovanje i kupovina novog automobila. Želite da budete sigurni da imate prikolicu ukoliko vam bude potrebna."

Naučnici i inžinjeri intenzivno nastoje da izuče tehnologije koje još uvijek ne postoje i traže odgovore na pitanja kao što su kako tretirati psihološki stres naseljavanja na Mjesec, kako izgraditi buldožere za Mjesec i kako ponovo postići ono što naučnik Christopher P. McKay iz NASA-inog Ames centra za istraživanja naziva "naša kultura istraživanja."

"Pored svega, potrebno je naučiti kako se to radi, kako se to radi sa stvarnim ljudima. Pred nama je težak put, ali mi to možemo naučiti. A ako to uradimo kako treba na Mjesecu, moći ćemo odgovoriti na moje konačno pitanje: Da li je moguće naseljavanje na Marsu? Mislim da je odgovor 'da.' "