Nauka
0

SAD ne mogu same realizovati program osvajanja Mjeseca

FENA
Sjedinjene Američke Države ne mogu same realizovati program osvajanja Mjeseca, izjavio je direktor Američke nacionalne agencije za istraživanje Mjeseca Mike Griffin istupajući na skupu stručnjaka u Centru strateških i međunarodnih istraživanja u Washingtonu.

"Mi ne samo što treba da njegujemo međunarodno partnerstvo ostvareno u vrijeme izgradnje Međunarodne svemirske stanice nego i da ga jačamo u cilju rješavanja zadataka osvajanja Mjeseca", rekao je američki stručnjak.

Prema Griffinovim riječima NASA bez podrške drugih zemalja, prije svega finansijske, "ne može realizovati složene programe iskrcavanja na Mjesec".

Izgradnja novog svemirskog broda, laboratorijskih i stambenih modula za baze na Mjesecu, energetska aparatura, sistemi koji osiguravaju životne uvjete i transportna sredstva zahtijevaju ogromna sredstva, rekao je Griffin.

"Najveća prepreka na putu osvajanja Mjeseca i Marsa je cijena transpotnih sistema koji su potrebni da bi čovjek napustio Zemljinu orbitu", istakao je šef NASA-e.

Američki predsjednik George Bush je prošle godine predložio preorijentiranje svemirskog programa SAD-a,odnosno na povratak astronauta na Mjesec i pripremu leta na Mars. NASA namjerava da na Mjesec pošalje četiri astronauta 2018.

Let na Mars po Grifinovom mišljenju bit će izveden do 2030.