Nauka
26

Ruska svemirska agencija u potrazi za astronautima koji će hodati po Mjesecu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruska svemirska agencija Roskosmos u potrazi je sa šest do osam astronauta koji će biti piloti novog svemirskog broda "Federacija".

Zamjenik direktora Roscosmosa Aleksandar Ivanov rekao je da se kandidati mogu prijaviti u naredna četiri mjeseca, a izvršni direktor ovog programa Sergej Krikaljov rekao je da "neće biti nikakve diskriminacije na osnovu boje kože ili spola".

Kandidati moraju biti stariji od 35 godina, visoki od 1,5 do 1,9 metara i imati težinu koja ne prelazi 90 kilograma. Također moraju znati engleski jezik i imati određeno znanje iz informatike, kao i iskustvo u vazduhoplovstu i vazduhoplovnoj industriji. Kandidati koji se prijave morat će proći razne psihofizičke testove.

Svemirski brod "Federacija" koristit će se za prebacivanje na Međunarodnu svemirsku stanicu. Prvo testno lansiranje planirano je 2023. godine sa kosmodroma Vostočni, a prvi letovi su planirani do 2031. godine.

Rusija trenutno ima 30 astronauta, od čega 14 nikada nije bilo u svemiru. Najstariji je 58-godišnji Gennadij Padalka koji je svjetski rekorder u ukupnom vremenu provednom u prostoru, dok je najmlađi 31-godišnji Ivan Vagner.

Prvo regrutovanje astronauta bilo je 2012.godine.