Nesretni broj 13
0

Ruska svemirska agencija "preskače" misiju broj 13

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruska svemirska agencija saopćila je da će naredni let broda Sojuz TMA na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) direktno nazvati "misija 14" otvoreno se pozivajući na sujevjerje vezano za brojku 13.

"U Rusiji ima puno sujevjernih ljudi koji se plaše crne mačke, broja 13 i slično. Zato smatram da bi trebalo promijeniti broj narednog svemirskog broda", izjavio je direktor Roskosmosa Anatolij Perminov, prenose agencije pozivajući se na njegovu pres-službu.

"Mislim da to treba biti Sojuz TMA-14, a ne TMA 13", kazao je on povodom naredne misije na ISS, predviđene za jesen.

Već godinama letovima s ruskog kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu prethode tradicionalni "obredi" za koje se vjeruje da donose sreću astronautima.

U posljednjim satima pred polijetanje obavezno im se prikazuje sovjetski film "Bijelo sunce pustinje", na autobus kojim se odvoze do rakete pričvršćuju se potkovice. Astronautima se također preporučuje i da mokre po njemu.

U ruskoj letjelici Sojuz TMA-12 koja je 8. aprila lansirana ka ISS-u s kosmodroma u Bajkonuru, pored dva ruska astronauta nalazila se prva južnokorejska astronautkinja Ji So-Jeon koja će tamo provesti izvjesno vrijeme.

Vezani članci