Velike uštede goriva
5

Ruska raketa Soyuz putovat će na Međunarodnu svemirsku stanicu tri puta brže

Dž. L.
Foto: RIA Novosti/Sergey Mamontov
Foto: RIA Novosti/Sergey Mamontov
Ruska svemirska agencija Roscosmos izvijestila je kako je razvila način da njen svemirski brod Soyuz putuje na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) tri puta brže, što itekako utječe na smanjenje troškova.

Kroz ovu inovaciju smanjen je broj orbita koje Soyuz napravi oko Zemlje prije nego stigne do ISS-a. Obično su potrebna dva dana da se raketa približi ISS-u, odnosno šest sati ukoliko se izvede brzo lansiranje. Međutim, i u tom slučaju raketa mora nekoliko puta kružiti oko Zemlje.

Ruski svemirski inženjeri koji su dugo tragali za većom efikasnoću lansiranja rakete, pronašli su način kako da astronauti stignu do ISS-a u samo jednoj rotaciji oko Zemlje, pojašnjavaju iz Roscosmosa.

Takvi svemirski letovi trajat će otprilike dva sata i uštedjet će puno goriva i resursa potrebnih za svaku misiju. Što je još važnije, posade će morati provesti manje vremena unutar prepune kapsule rakete.

Tehnologija s jednom rotacijom oko zemlje odigrat će vitalnu ulogu u ruskom programu istraživanja Mjeseca, piše Russia Today. Također će biti od velike koristi za spasilačke operacije na ISS-u.

Podsjećamo, nedavno je najavljeno kako su za sljedeću godinu planirana tri lansiranja ruske rakete Soyuz-ST, koji će uključivati britanske komunikacijske satelite OneWeb.