Proletjela pored ISS-a
0

Ruska letjelica promašila Svemirsku stanicu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruska svemirska letjelica bez posade, nakon neuspjelog pokušaja pristajanja, proletjela je u petak pored Međunarodne svemirske stanice (ISS), izvijestile su ruske novinske agencije pozivajući se na izjave zapovjednika stanice i dužnosnika.

Automatizirana procedura pristajanja pošla je krivo dok je svemirski brod Progress M-O6M prilazio postaji na kojoj se trenutno nalazi šesteročlana rusko-američka posada, izvijestile su ruske agencije, prenosi Reuters.

Teretni se brod "udaljava od nas", prenijela je agencija Interfax izjavu zapovjednika posade, kosmonauta Aleksandra Skvorcova, iz komunikacije s ruskom kontrolom misije koja se nalazi u okolici Moskve.

Skvorcov je rekao da se Progress "nekontrolirano vrti" a kasnije da je nestao iz vida, stoji u izvještaju.

Dužnosnik iz kontrole misije je rekao da je letjelica prošla pored postaje na "sigurnoj udaljenosti" od oko tri kilometara, izvijestio je Interfax.

Ruski su mediji prenijeli izjave dužnosnika da na Progresssu nije došlo do nesreće, a agencija Ria Novosti navodi izjavu neimenovanog izvora iz ruske kontrole misje da na brodu nema "vanrednog stanja".

Glasnogovornica NASA-e je za CNN izjavila da nije postojala opasnost od sudara te da je posada sigurna, prenijela je agencija dpa.

Novi pokušaj pristajanja letjelice uz postaju napravit će se u nedjelju, najavio je agenciji RIA jedan ruski dužnosnik.

Teretni brod Progress lansiran je u srijedu iz Kazahstana i prevozi 2,5 tona hrane, odjeće i opreme za posadu.

Vezani članci