Za buduće misije
2

Rusija predstavila poboljšani najsnažniji motor za raketu Soyuz-5

Klix.ba
Ruski proizvođač raketnih motora predstaavio je svoju najnoviju kreaciju, a to je motor RD-171MV koji će biti iskorišten za novu raketu.

RD-170 porodica je zaostavština Buran/Energia programa. Proizvođač NPO Energomash je adaptirao motor za nekoliko raketa, a radi se o verzijama od RD-180 za US Atlas V raketu do modifikovane verzije RD-171M za rusko-ukrajinsku raketu Zenit-2.

Prošlog mjeseca je proizveden prvi motor namijenjen budućoj Soyuz-5 raketi, a to je RD-171-MV. U utorak su Energomash i Roscosmos prezentovali promotivni video nove verzije motora te su potvrdili neke karakteristike.

Motor je dobio poboljšanu zaštitu od pregrijavanja te novi sistem regulacije goriva i kisika koji je razvijen u Rusiji. Motor je težak 10,3 tone i ima silu potiska od 800 kN, nešto veću u odnosu na verziju RD-171M.

Soyuz-5 je ruska zamjena za Zenit i Proton rakete, kao i za buduću raketu za ljudkse misije u nisku Zemljinu orbitu. Imat će jedan RT-171MV motor za prvu fazu, a lansiranje se očekuje 2022. godine.