Nauka
0

Rusija: Poslije lansiranja pala raketa-nosač "Djenpar"

FENA
Raketa-nosač "Dnjepar", koja je trebalo da do orbite dopremi 18 mikrosatelita, srušila se u noći sa srijede na četvrtak 25 kilometara južno od lansirne rampe u Bajkonuru, saopćio je zamjenik direktora Rosaviokosmosa Jurij Nosenko.

Prema njegovim riječima, prilikom pada rakete "nije izazvana štetu u obližnjim naseljima".

"Dnjepar" je lansiran nešto prije ponoći po moskovskom vremenu, ali je poslije uspješnog starta u 86 sekundi došlo do havarijskog isključenja motora na raketi-nosaču.

Razlozi havarije razjasnit će specijalna komisija koja će biti formirana, saopćeno je iz Centra za upravljanje letovima u Podmoskovlju, prenosi Tanjug.

Raketa je trebalo da u orbiti, između ostalog, rasporedi bjeloruski satelit "Belka", talijanski "Unisat-4" i PICPOT, kao i kontejnere s američkim "nanosatelitima".

"Dnjepar" je napravljen na bazi interkontinentalne balističke rakete RS-20, a kao raketa-nosač upotrebljava se od 1999. godine.

Raketa je teška 250 tona, dugačka 34,3 metra, ima prečnik tri metra a u stanju je da od 300 do 900 kilometara visine iznese svemirske aparate ili grupu satelita različite namjene teških do 3,7 tona.