Novi korak
9

Rusija planira graditi vlastitu svemirsku stanicu

S. M.
Foto: NASA
Foto: NASA
Rusija je spremna započeti izgradnju vlastite svemirske stanice s ciljem da je lansira u orbitu do 2030. godine ako predsjednik Vladimir Putin da zeleno svjetlo, rekao je direktor ruske svemirske agencije Roskosmos.

Projektom bi se završilo više od dvije decenije bliske saradnje sa Sjedinjenim Državama na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

"Ako je 2030. godine, u skladu s našim planovima, možemo staviti u orbitu, to će biti kolosalan proboj", rekao je direktor Roscosmosa Dmitrij Rogozin, te dodao da postoji volja za novim korakom u istraživanju svemira s ljudskom posadom.

Ruski astronauti su sa kolegama iz Sjedinjenih Država i 16 drugih zemalja sarađivali na ISS-u od 1998. godine. To je jedno od najbližih područja saradnje Moskve i Washingtona, čiji su odnosi u krizi zbog ljudskih prava, kibernetičkih napada i drugih pitanja.

Ruski zamjenik premijera Jurij Borisov rekao je da će Moskva obavijestiti svoje partnere da će napustiti projekt ISS od 2025. godine.

Rogozin je rekao da ruska stanica, za razliku od ISS-a, najvjerovatnije neće imati trajnu posadu, jer će je putanja izložiti većem zračenju. Međutim, astronauti bi dolazili u posjetu, a koristili bi umjetnu inteligenciju i robote.

Rekao je da je Rusija spremna razmotriti mogućnost omogućavanja posjeta stranim posadama, "ali stanica mora biti nacionalna...Ako želite uraditi dobro, učinite to sami".

Rusija navodno planirala potrošiti do šest milijardi dolara za pokretanje projekta.