Posada od šest članova
7

Rusi započeli simulaciju svemirske misije, šest volontera će provesti 360 dana u izolaciji

D. B.
Šest ruskih volontera započelo je jednogodišnju simulaciju svemirske misije u sklopu projekta SIRIUS, čiji je cilj proučavati utjecaje dugotrajne izolacije na ljudsko zdravlje i performanse.

Posada SIRIUS-23 ušla je u svemirsku letjelicu 14. novembra na Institutu za biomedicinske probleme IBMP u Moskvi, gdje će živjeti i raditi u zatvorenom okruženju 360 dana. IBMP je poznat istraživački institut koji provodi eksperimente o ljudskim istraživanjima svemira već 60 godina.

Misija će oponašati uvjete na putovanjima u duboki svemir, dok će posada obavljati lunarne prelete i nekoliko slijetanja na Mjesec, kao i orbitalne manevre te operacije rovera na lunarnoj površini. Također, posada će se suočiti s različitim tehničkim i psihološkim izazovima poput kvara opreme, kašnjenja komunikacije, interpersonalnih konflikata i slično.

Posadu čine četiri žene i dva muškarca, svi su visoko obrazovani, uključujući Olega Orlova koji je komandant i ljekar. Kosmonautkinja Anna Kikina je inženjer leta, Daria Aleksander Suvorov je inženjerka i pilotkinja, dok je Maksim Habarov ljekar i hirurg. S tako različitom ekspertizom, SIRIUS-23 posada je dobro opremljena i sposobna da se nosi sa svim izazovima koji se mogu pojaviti tokom misije.

SIRIUS projekt je zajednička inicijativa IBMP-a i NASA-inog istraživačkog programa, a saradnja traje već dugi niz godina. Međutim, NASA ne učestvuje u misiji SIRIUS-23 zbog ograničenja budžeta i drugih prioriteta. Ipak, NASA je i dalje uključena u druge projekte kao što su CHAPEA i HERA, a također se bavi i drugim domaćim i međunarodnim projektima s ciljem istraživanja ciljeva za buduće misije ljudskih svemirskih letova.

Projekt SIRIUS ima četiri faze, a svaka je duža i kompleksnija. Prva je trajala 17 dana 2017. godine, druga 120 dana 2019. godine, a treća 240 dana 2021. godine. Četvrta i posljednja faza je najduža i najizazovnija te će trajati 360 dana. Ova misija je prilika za prikupljanje važnih informacija za buduće misije. Posada će pomjeriti granice nauke i tehnologije te demonstirati snagu i upornost čovječanstva.