Stotinjak mogućih sudara
300

Rusi upozorili: Zemlju bi 2068. godine mogao pogoditi asteroid Apophis

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zloglasno nazvan asteroid Apophis mogao bi se 2068. godine sudariti sa Zemljom, kazali su ruski naučnici. Ovaj asteroid nazvan po egipatskom bogu zla, tame i razaranja očekuje se da će za deset godina proći kraj Zemlje za samo 38 hiljada kilometara udaljenosti.

Istraživači sa Odjela za nebesku mehaniku na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu utvrdili su da će 13. aprila 2029. godine ovaj asteroid približiti Zemlji za 38.000 kilometar a proći će brzinom od 7,34 kilometara u sekundi. Taj prolaz će uzrokovati rasip mogućih putanja, među kojima su i one koje uključuju približavanje 2051. godine.

"Znamo za stotinjak mogućih sudara Apophisa sa Zemljom, a najopasniji je onaj 2068. godine", rekli su naučnici.

Rezultati istraživanja ruskog tima bit će predstavljeni u Moskvi na Korolev Readings on Cosmonautics, a plan kako uništiti ovu potencijalnu prijetnju pomoću nuklearnog oružja već su osmislili istraživači s Državnog sveučilišta Tomsk u Sibiru pomoću superračunala.

O ovom asterodiu prvi put se govorilo još 2014. godine kada je izazvao veliku pumutnju među naučnicima, jer su prvi proračuni dali velike šanse da će se Zemlja i Apophis sudariti.