Federalna svemirska agencija
0

Rusi planiraju spriječiti udar asteroida u Zemlju

Sarajevo-x.com
Možda zvuči kao scenario za holivudski film ali Rusija planira da pošalje svemirsku letjelicu kako bi preusmjerili putanju asterioda, koji se kreće prema Zemlji.

“Diskusije o misiji su već počele, tako da će i druge agencije biti pozvane da se pridruže projektu“, rekao je Anatoly Perminov šef Federalne svemirske agencije iz Rusije, a prenosi Daily Mail.

NASA tvrdi da je nemoguće da ovaj asteriod udari u Zemlju u 2029. godini i da postoji šansa jedan naprema 250.000 za udar u 2036. godini.

Rusi međutim tvrde da postoje ozbiljne prijetnje i da su dokazi za to više nego uvjerljivi. Prema navodima ruskih naučnika asteriod je sve bliži našoj planeti.

Bit će potrebno više stotina miliona dolara kako bi se izgradio sistem koji će da spasi na milione života od mogućeg udara. Neki su predlagali da se pošalje satelit koji bi kružio oko asteroida. Drugi su opet predlagali slanje svemirske letjelice ili čak upotrebu nuklernog naoružanja.

Iz Svemirske agencije kažu da je potrebno mnogo rada na ovom projektu i također su naglasili da za potrebe ove misije neće koristit nuklerano naoružanje.

Svima su poznati hollywoodski filmovi kao što su Deep Impact ili Armagedon, gdje su pokušavali da nukleranim bombama spriječe katastrofalni udar asteroida.