Meteor M2-1
9

Rusi lansirali raketu Sojuz pa izgubili s njom kontakt

Klix.ba
Rusija je danas lansirala svoju raketu Sojuz, ali je nekoliko sati nakon toga izgubila s njom svaki kontakt, javlja SpaceNews.

Raketa sa satelitom lansirana je sa svemirske luke Vostočni i bila je druga raketa lansirana s tog mjesta. Vostočni je, inače, važan dio ruskih planova za istraživanje svemira.

Satelit s kojim je izgubljen kontakt također je važan dio tog plana. Riječ je o meteorološkom satelitu Meteor M2-1, a lansiran je s ciljem da u misiji, za koju je predviđeno da traje pet godina, prikuplja podatke o klimi i vremenskim uvjetima za državnu meteorološku agenciju.

Lansiranje je na početku išlo po planu, ali je ruska državna kosmička korporacija Roskosmos saopćila nekoliko sati nakon lansiranja da nije mogla kontaktirati satelit Meteor-M.

"Tokom prve planirane komunikacione sesije sa svemirskim brodom nije bilo moguće uspostaviti vezu zato što nije dostigla ciljanu orbitu", saopćio je Roscosmos.

Prema izvještajima, Meteor M2-1 trebao se odvojiti od rakete koja ga je nosila i započeti misiju nedugo nakon lansiranja, ali se to nije dogodilo.

Prema ruskoj medijskoj agenciji Interfax, ruska svemirska agencija više ne zna gdje se nalazi.