Naučnici iz Južne Koreje
0

Ruppy Puppy - klonirani pas koji sija u mraku

Sarajevo-x.com
Na prvi pogled psić nazvan Ruppy izgleda kao i svaki drugi. Ipak, kad ga stavite pod ultraljubičastu svjetlost uvidite da ovaj preslatki pas zapravo sija u mraku.

Ruppy Puppy, kako se punim imenom zove ljubimac, jedno je od pet psića kloniranih zahvaljujući genetičkom inžinjeringu koje su naučnici upotrijebili kako bi proizveli flourescentni protein. Kad se nađu ispod ultraljubičaste svjetlosti, oni isijavaju crvenim.

Klonirani psi koji sijaju djelo su tima stručnjaka koje predvodi Byeong-Chun Lee sa Nacionalnog univerziteta Seul u Južnoj Koreji. Iz njihove laboratorije izašao je i prvi klonirani pas 2005. godine.

Novoklonirani psi su transgenetske životinje, što znači da njihov genetski kod nije mutirao prirodnim putem već je svjesno modificiran.

Jedan od članova tima naučnika, CheMyong Ko sa Univerziteta Lexington, izjavio je kako bi se ubuduće mogli stvoriti psi sa ljudskim oboljenjima, te da je to naredni cilj ovih južnokorejskih stručnjaka, piše New Scientist.

Ipak, ova nastojanja naišla su na brojne kritike onih koji smatraju da se psi već koriste kao 'pokusni kunići' za neke oblike raka, narkolepsije i sljepila.

Od 344 embriona koje su do sad pokušali klonirati, tim naučnika Leeja imao je pozitivne rezultate u samo sedam slučajeva. Pet preživjelih pasa sada proizvodi svoje vlastite potomke sa genom koji im omogućava fluorescentno isijavanje.