Prizor s Crvene planete
26

Rover Perseverance snimio solarno pomračenje na Marsu

D. B.
Rover Perseverance američke svemirske agencije NASA zabilježio je dosad najkvalitetniji snimak solarnog pomračenja na Marsu.

Ranije ovog mjeseca NASA-in rover Perseverance je uočio jedan od Marsovih mjeseca, Fobos, koji je prolazio između Crvene planete i Sunca. Pomračenje je trajalo 40 sekundi, a snimila ga je Mastcam-Z kamera postavljena na rover.

Riječ je o djelomičnom pomračenju zbog veličine mjeseca. Fobos jeste veći Marsov mjesec, no i dalje je veoma mali zbog čega nikada ne može biti potpunog solarnog pomračenja na Crvenoj planiti. Bez obzira na sve, dio Sunca će uvijek "viriti" iza sjena Marsovih mjeseca.

Ovo nije prvo solarno pomračenje uočeno na Marsu, jer su drugi roveri snimili pomračenja poput Curiosityja 2012. godine, no ipak je najkvalitetnije dosad. Mastcam-Z kamera je znatno naprednija od kamera prethodnih rovera. Riječ je o kameri u boji sa mogućnošću zumiranja, koja ima i solarni filter. Taj filter funkcioniše poput sunčanih naočala te smanjuje intenzitet svjetla.

Osim što lijepo izgleda, snimak pomraćenja će pomoći naučnicima da proučavaju Fobos i njegov odnos s Marsom. Ova dva tijela vrše međusobno gravitacijsko privlačenje. Fobos privlači koru i unutrašnjost Marsa, dok gravitacija Crvene planete privlači mjesec mijenjajući njegovu orbitu.

Fobos ima prilično ograničen vijek jer ga Mars privlači za gotovo dva metra na svakih 100 godina. Naučnici vjeruju da će ga Mars uništiti u narednih nekoliko desetina miliona godina.