Visok dva kilometra
45

Rover Perseverance snimio prašinski vrtlog na Marsu

D. B.
Dok traži potencijalne dokaze nekadašnjeg života na Marsu, rover američke svemirske agencije NASA-e zabilježi još ponešto, a ovog puta je to bio marsovski prašinski vrtlog.

Rover Perseverance je na Marsu snimio prašinski vrtlog koji je dostigao visinu od oko dva kilometra, a njegov donji dio je prikazan na snimku koji je objavila NASA. Takozvani "prašinski vragovi" se često pojavljuju širom marsovske pustinje, no ovaj je bio širok više od 60 metara. Kretao se brzinom nešto većom od 19 km/h, ali je u NASA-inom video ubrzan te se vidi kako "silazi" niz brdo.

Perseverance istražuje krater Jezero na Marsu, mjesto na kojem je nekada bila delta rijeke, međutim, sada je potpuno suho, hiljadu puta suvlje od pustinje na Zemlji. NASA-in robot se sada približava oblasti za koju planetarni naučnici vjeruju da je jezerska voda nekada zapljuskivala obalu prije otprilike 3 milijarde godina. Danas su minerali, koji su ostali na obali, "odličan medij za očuvanje tragova prahistorijskog života ako je postojao", navode iz NASA-e.

Rover se tako približava specijalnoj stijeni koja je odigrala ključnu ulogu u odabiru kratera Jezero za mjesto slijetanja i istraživanja. Mars je jedini svijet koji NASA istražuje roverima, no postoje planovi i za druge svjetove koji bi mogli sadržavati uvjete za razvoj života. Oni uključuju očaravajuće mjesece popust Saturnovog Enceladusa i Jupiterove Europe, mjesta gdje su naučnici nedavno pronašli element koji je potreban za život.