Važan trenutak za NASA-u
54

Rover Perseverance položio prvi uzorak stijena na Marsu

D. B.
Rover Perseverance američke svemirske agencije NASA-e položio je prve uzorke marsovskih stijena prikupljenih na površini Crvene planete.

Titanijska cijev koja sadrži uzorak stijene položena je na tlo, a to bi mogao biti prvi uzorak na putu ka Zemlji. Ovaj događaj predstavlja historijski korak u kampanji pod nazivom Sample Return.

Prvi uzorak se sastoji od jezgre magmatske stijene veličine krede, koja je nazvana Malay. Ovaj uzorak je prikupljen 31. januara 2022. godine u regiji kratera Jezero pod nazivom South Seitah.

Trenutno Perseverance ima još 17 uzoraka u svojoj utrobi. Njegovom Sampling and Caching System sistemu je trebalo gotovo sat vremena da izvadi cijev iz utrobe, pregleda je posljednji put pomoću unutrašnje CacheCam kamere te da u konačnici ispusti uzorak na površinu Marsa.

Kada je cijev položena, kontrola misije je pozicionirala WATSON kameru postavljenu na kraju robotske ruke rovera Perseverance kako bi potvrdila da se cijev nije slučajno otkotrljala na putanju točkova rovera.

Naučnici su se željeli uvjeriti i da cijev nije pala uspravno, a da je se to dogodilo, rover bi dobio komandu da je obori.

Otkako je rover sletio u februaru prošle godine, on je prikupljao prašinu i uzorke stijena. Njegov zadatak je da dostavi uzorke do budućeg robotskog landera, a potom će lander iskoristiti robotsku ruku da ih smjesti u kapsulu rakete koja će u konačnici poletjeti u orbitu Marsa. Tu će čekati druga letjelica koja će "uhvatiti" uzorke i vratiti ih sigurno na Zemlju.

Ako Perseverance ne bude mogao dostaviti uzorke, položene cijevi će poslužiti kao rezerva, a misiju će preuzeti dva helikoptera.

U narednim sedmicama će naučnici provjeriti da li Perseverance treba koristiti istu tehniku dok bude polagao ostale uzorke na lokaciju Three Forks.

"Vidjeti naš prvi uzorak na tlu je sjajno postignuće za našu prvobitnu misiju, koja će biti završena 6. januara". saopćeno je iz NASA-e.