Spakovani u cilindre
66

Rover Perseverance počinje polaganje uzoraka stijena na Marsu za slanje na Zemlju

D. B.
Američka svemirska agencija NASA ove sedmice započinje sljedeći korak u misiji rovera Perseverance Mars, a to je polaganje prikupljenih uzoraka stijena na Crvenoj planeti u sklopu plana njihovog transporta na Zemlju.

Uzorci su spakovani u male titanijske cijevi, koje bi trebale biti pokupljene u budućoj misiji i potom transportovane na našu planetu. Bit će to značajna misija na putu utvrđivanja da li postoji život na Marsu, a vjeruje se da će samo proučavanjem uzoraka stijena i tla u laboratoriju dobiti odgovor na to pitanje.

Perseverance će položiti 10 cilindara na tlo u svojoj zoni istraživanja u krateru Jezero. U cilindrima je mješavina vulkanskih i sedimentnih stijena koje je robot bušio u proteklih 15 mjeseci. Također, u njima će se naći i uzorci marsovskog tla i "zraka". Prva cijev veličine prsta bi trebala biti položena danas (utorak) ili u srijedu.

Lokacija za polaganje uzoraka je ravna površina pod nazivom Three Forks na koju će buduće misije sletjeti i lako ih pokupiti.

Međutim, ova kolekcija koja će biti položena u narednim sedmicama neće čini primarnu kolekciju za slanje na Zemlju, nego je riječ više od "Planu B".

Perseverance će zadržati uzorke u nadi da će ih direktno isporučiti, dok se drugi uzorci trebaju tek prikupiti. No, NASA ne želi rizikovati ukoliko dođe do kvara rovera jer bi u tom slučaju uzorci ostali "zarobljeni" u njemu. Stoga je lokacija Three Forks ključna jer "garantuje da će kolekcija uzoraka visoke naučne vrijednosti biti dostupna za slanje na Zemlju ukoliko Perseverance ne bude u mogućnosti da obavi dostavu iz nekog razloga".

Naučnici tvrde da ova strategija dodatno jača njihove planove. To znači da će, ukoliko Perseverance "umre", misija biti usmjerena na lokaciju Three Forks. Dva drona opremljena "kandžama" će pokupiti cijevi i transportovati ih do raketnog sistema, koji će ih potom odnijeti s Marsa.

Naučnici polažu velike nade u analizu uzoraka jer će im pružiti mnogo prilika za analize. Vulkanske stijene će im dati odgovor o starosti kratera Jezero, kao i o široj geološkoj historiji Marsa. Sedimentne stijene privlače najviše pažnje zbog identifikacije tragova biologije. Perseverance je uzorke uzeo iz depozita u Jezeru, a riječ je o nakupinama mulja i pijeska koje pravi rijeka dok usporava i ulazi u šire vodeno tijelo. Ovi uzorci bi mogli sadržavati dokaze mikrobnih organizama iz prošlosti.

Polaganje uzoraka će trajati duže od mjesec dana, a postavljat će se na udaljenosti od šest metara jedan od drugog. Njihove pozicije će potom biti fotografisane i dokumentovane. Nakon što završe ovaj posao, rover Perseverance i helikopter Ingenuity će se popeti na vrh delte i započeti sljedeću fazu svoje misije. Rover još uvijek ima 20 neiskorištenih cijevi te ih je spreman napuniti drugim interesantnim uzorcima stijena.

Misiju slanja uzoraka na Zemlju čine platforma za slijetanje, helikopteri, robotska ruka i raketa za povratak. Ove komponente će biti lansirane sa Zemlje prema Marsu sredinom 2028. godine, a putovanje do Crvene planete će trajati oko dvije godine.

Uzorci s Marsa bi trebali stići na Zemlju 2033. godine.

Ovaj projekt je zajednički poduhvat NASA-e i ESA-e (Evropska svemirska agencija).