Iz kratera Jezero
84

Rover Perseverance fotografisao stijene na Marsu

D. B.
Ne tako davno ljudi nisu imali predstavu kako izgleda površina Marsa, ali sada zahvaljujući instrumentima koje ima NASA-in rover Perseverance imamo fotografije s površine Crvene planete.

Planetarni geolog Paul Byrne, profesor saradnik na Državnom univerzitetu Sjeverna Karolina, uočio je posebno spektakularne fotografije u cijeloj galeriji koju je načinio rover Perseverance.

Perseverance je robot koji "luta" Marsom otkako je sletio na planetu u februaru. Njegov glavni zadatak je potraga za znakovima života, a taj posao obavlja pomoću bušilice kojom buši stijene i prikuplja uzorke. NASA se nada da će u narednim misijama te uzorke transportovati na Zemlju.

Rover također prikuplja mnogo digitalnih podataka koje šalje naučnicima na našoj planeti, a oni potiču od niza instrumenata uključujući spektrometar, radar koji prodire kroz stjenovitu površinu planete, vremensku stanicu i kameru Mastcam-Z. Zapravo je riječ o dvije kamere postavljene jedna do druge, a kvalitet je sličan digitalnim kamerama dostupnim u prodaji.

Perseverance je proveo na Crvenoj planeti više od 500 marskovskih dana istražujući krater Jezero. Naučnici smatraju da je ravnica nekada bila delta rijeke sa slatkom vodom.

"Prije više od 3,5 milijardi godina riječni kanali su kreirali jezero. Naučnici vide dokaze da je voda nosila minerale iz okoline u krater. Moguće je da su mikrobi nekada živjeli u regiji, a ako je to istina, dokazi bi se mogli nalaziti u koritu jezera ili sedimentima na obali", saopćeno je iz NASA-e.

Spektakularna fotografija koju je podijelo Byrne prikazuje slojeve sedimentne stijene vidljive s lokacije na kojoj se Perseverance nalazi u krateru Jezero. Fotografija nije samo zapanjujući uvid u marsovski pejzaž, neko sadrži i vrijedne informacije za geologe koji mogu izvući iznenađujuće konkretne zaključke mjerenjem dubine slojeva fotografije i analiziranjem izgleda same stijene.