{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rover Curiosity sam sebi otpjevao rođendansku pjesmu

6.8.2013. u 22:14
5
4
Rover Curiosity sam sebi otpjevao rođendansku pjesmu
5
Rover Curiosity sam sebi otpjevao rođendansku pjesmu
NASA-in rover Curiosity proslavio je svoju prvu godišnjicu na Marsu tako što je pomoću svojih instrumenata „odvibrirao“ sebi rođendansku pjesmu.
Rover je na Crveni planet sletio prije godinu dana i već je ostvario cilj svoje misije, a to je otkriće da je na Marsu nekada moglo biti života.

Curiosity, veličine malog automobila, na Zemlju sada šalje informacije o svojoj okolini kako bi se prikupilo što više podataka za buduće misije na Marsu.

"Curiosity je doveo do velikog napretka u daljim istraživanjima i budućem slanju ljudi na asteroide i Mars. Za tragovima točkova doći će i ljudske stope", rekao je NASA-in administrator Charles Bolden.

Ovaj rover je na Mars sletio u blizini kratera Gale, 6. augusta 2012. godine. Od tada je ova pokretna laboratorija na Zemlju poslala 190 gigabajta podataka, 36.700 velikih fotografija i 35 hiljada malih, ispalila je više od 75 hiljada laserskih hitaca kako bi istražila sastav meta, prikupila i analizirala uzorke materijala.

Sada se kreće ka svojoj posljednjoj destinaciji, planini Sharp, gdje će pregledati donje slojeve planine kako bi se istražile klimatske promjene na Marsu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: