Nauka
0

Rogati prahistorijski reptil od pet tona iskopan u Meksiku

Sarajevo-x.com
Foto: PA
Foto: PA
Najduži izumrli reptil iskopan je u Meksiku. Riječ je o dinosaurusu sa četiri roga i oklopom, koji je tu živio prije 72 miliona godina.

Biljojed coahuilaceratops magnacuerna bio je predak poznatog trorogog triceratopsa, a poput drugih rogatih dinosaurusa imao je koščat dio iza glave, koji mu je služio kao štit.

Najistaknutija karakteristika ovog reptila su rogovi koji su izlazili iz područja iznad očiju.

Kosti iskopane sa lokacije u državi Coahuila na jugu Meksika ukazuju na to da je to bila odrasla životinja, te da je težila između četiri i pet tona. Bila je duga oko 6,7 metara i visoka oko dva metra.

Fosili ovog dinosaurusa iskopani su 2003. godine, a sada je utvrđeno o kakvoj životinji se radi, javlja Daily Mail.

U blizini odraslog dinosaurusa pronađene su i fosilizirane kosti mlađeg.

Naučnici vjeruju da su rogove prije koristili pri parenju nego za odbranu od predatora.

Vođa tima stručnjaka Mark Loewen iz Muzeja historije prirode u Salt Lake Cityju objašnjava: "Rogati dinosaurusi su izvanredan primjerak evolucije kičmenjaka. Evoluirali su i postali različiti duž tanke zone zemljišta koja se proteže od Aljaske do Meksika. Pronalazak ovakvih dinosaurusa tako daleko na jugu nudi nam različitu sliku o tome kakvi su bili preci triceratopsa."

Opis dinosaurusa objavljen je u knjizi "New Perspectives on Horned Dinosaurs" koju je ove sedmice izdao Indiana University Press.

Mjesto na kojem je iskopan ovaj fosil zove se Cerro del Pueblo i nalazi se u pustinji, ali je prije 72 miliona godina u tom regionu bilo dosta vlage i bujna vegetacija.