Zaključci studije
0

Rodne razlike prijete Kini

Sarajevo-x.com
U Kini ima čak 32 miliona više mladića nego djevojaka, obznanili su naučnici, navodeći da je uzrok tome što je u toj zemlji dozvoljeno samo jedno dijete, pa se roditelji uglavnom odlulčuju za dječaka. Međutim, posljedice ove neravnoteže mogle bi biti ogromne, objavio je British Medical Journal.

S obzirom na zakone u Kini većina roditelja priželjkuje sina koji bi produžio lozu, te se žene nerijetko odlučuju na pobačaj kada saznaju da nose djevojčicu. Zbog toga je u Kini i općenito u azijskim zemljama broj mladića mnogo veći u odnosu na broj djevojaka što bi za nekoliko desetljeća moglo dovesti do ozbiljnih problema u tim zemljama.

"Kada na jednom mjestu imate velik broj mladih muškaraca sa viškom testosterona to može predstavljati veliki problem, jer će se oni najvjerovatnije početi baviti nekim kriminalnim djelima", kazala je Therese Hesketh, predavač u Centru za međunarodni razvoj zdravlja pri Univerzitetu u Londonu.

Studija je pokazala da se u Kini rađa 119 muškaraca na 100 djevojčica, dok u razvijenim zemljama taj omjer iznosi 107 naprema 100.

Politika rađanja jednog djeteta izazvala je brojne probleme i iako su kineske vlasti zabranile testove određivanja spola djeteta kako bi se pokušao umanjiti broj pobačaja, roditelji to još uvijek mogu činiti u privatnim klinikama.

U nekim pokrajinama vlasti su dozvolile roditeljima još jedno dijete ukoliko je prvorođeno djevojčica, međutim ni ta činjenica nije uspjela umanjiti rodnu neuravnoteženost u ovoj zemlji.

Povrh svega u Kini je pobačaj legalan što dodatno usložnjava problem rodne razlike, smatraju stručnjaci.

"Selektivni pobačaj predstavlja veliki problem i sada je veoma teško učiniti nešto kako bii se rodna neuravnoteženost smanjila", istakla je Nancy Riley, profesorica sociologije na Univerzitetu Bowodoin.

Vlasti Kine bore se s ovim problemom i pokrenule su nekoliko kampanja za pojačanu skrb za djevojčice, međutim, još uvijek bez dovoljnog uspjeha.

Naučnici koji su sproveli ovu studiju smatraju da Kina mora početi sprovoditi snažnije kampanje kada je riječ o rađanju djevojčica ili pod hitno poraditi na politici rađanja jdnog djeteta, jer u protivnom za nekoliko desetljeća moglo bi doći do ogromnih posljedica zbog primjenjivanja takve politike.