Zadužen za komunikaciju
3

Rocket Lab uspješno lansirao mali satelit za DARPA-u

Klix.ba
Kompanija Rocket Lab je uspješno lansirala mali satelit te tako obilježila svoj prvi ovogodišnji let s Novog Zelanda.

Radi se o malom komunikacijskom satelitu koji je u orbitu lansiran za Agenciju ministarstva odbrane SAD-a za razvoj novih tehnologija DARPA-u. Također, ovo je treći komercijalni let Rocket Labove male Electron rakete te ukupno peti let za kompaniju koja je počela lansirati rakete 2017. godine.

Cilj misije R3D2 je bio lansirati mali satelit u orbitu težak 150 kg koji je dizajniran za testiranje nove vrste radijske antene. Napravljen je od materijala poznatog kao Kapton, a antena je tanka kao papir od kojeg se prave maramice. Ipak, u svemiru ima mogućnost širenja. Antena je lansirana na raketi te je savijena u kanister, a sada kada je u orbiti, ona će se odmotati i proširiti u svoj puni oblik duži od dva metra. Dizajn bi trebao ponuditi veću površinu za reflektiranje radiovalova.

Ako ova tehnologija bude uspješna, mogla bi postati uspješna opcija za one koji se bave malim satelitima i koji žele dodati veće, moćnije radijske komunikacije. Ova misija je obavljena u kratkom roku jer je DARPA željela pokazati sposobnost brze konstrukcije satelita i njegovog lansiranja u svemir. Rocket Lab tvrdi da je dogovorio lansiranje s DARPA-om sredinom prošle godine te da je bilo potrebno samo nekoliko dana za integrisane satelita na raketu prije lansiranja, a to je proces koji inače traje mjesecima.

Brza lansiranja su među glavnim ciljevima Rocket Laba jer želi iskoristiti revoluciju malih satelita koji postaju sve manji i manji.

Kompanijina glavna raketa Electron je niža od 17 metara, odnosno, visoka je kao i petospratnica, a u orbitu može ponijeti teret težak nešto manje od 330 kg.

Naredno lansiranje Rocket Lab planira za april, a ove godine namjerava obaviti 12 lansiranja.