Vrijeme je za biznis
4

Rocket Lab spreman za prvi komercijalni let s raketom Electron

Klix.ba
Raketa Electron (Foto: Rocket Lab)
Raketa Electron (Foto: Rocket Lab)
Nakon uspješnog lansiranja eksperimentalne rakete Electron u Zemljinu orbitu, američki svemirski start-up Rocket Lab zvanično je spreman za svoj prvi komercijalni let ovog mjeseca.

Kompanija je saopćila kako će raketu Electron poslati u svemir s dva satelitska operatera 20. aprila. Predstojeća misija, nazvana "Vrijeme je za biznis" (It's Business Time), će značiti početak kmercijalnih operacija za Rocket Lab koji otkriva da ima posla za ovu i narednu godinu.

Sateliti Spire Global i GeoOptics trebala bi zajedno s raketom Electron poletjeti oko 12:30 sati iz Rocketovog privatnog postrojenja u Novom Zelandu.

Rocket Lab je četiri godine razvijao Electron, a ova raketa prvi put je lansirana u maju 2017. godine. Prvi test nije bio najbolji. Raketa je tada uspješno lansirana, ali nije stigla do Zemljine orbite. Stručnjaci iz Rocket Laba brzo su riješili problem i Electron je u januaru ove godine upio doći do orbite, pa čak i ponijeti četiri satelita u svemir. Inače, samo jedno testiranje ove rakete košta blizu 4,9 miliona dolara.

Podsjećamo, iz Rocket Laba od početka ističu kako žele biti posvećeni lansiranju manjih komercijalnih satelita u orbitu. Upravo zbog toga raketa Electron nije baš velika. Za razliku od rakete Falcon 9 koja je visoka 54 metra, raketa Electron visoka je tek 16,7 metara. Kapacitet rakete Rocket Laba također je ograničen na maksimalno 225 kilograma, dok Falcon 9 u orbitu može prevući teret od skoro 23 hiljade kilograma.