Značajna misija
0

Rocket Lab prvi put uspješno lansirao raketu Electron u Zemljinu orbitu

Klix.ba
Američki svemirski start-up Rocket Lab prvi put je uspješno lansirao svoju eksperimentalnu raketu Electron u Zemljinu orbitu. Raketa je jučer uspješno poletjela iz Rocketovog privatnog postrojenja za lansiranje u Novom Zelandu i nakon osam i po minuta rasporedila je tri komercijalna satelita u orbitu.

Na ovaj način raketa Electron je ispunila svoju misiju, što znači da je spremna za male komercijalne letove.

"Uspješno lansiranje naše svemirske letjelice u orbitu tokom drugog testiranja veoma je značajno za nas, ali još značajnije nam je uspješno raspoređivanje tereta u orbiti. Rocket Lab je osnovan na principu otvaranja pristupa svemiru kako bismo bolje razumjeli našu planetu i poboljšali život na njoj. Napravili smo značajan korak ka tome", kazao je direktor Rocket Laba Peter Beck.

Velika ambicija Rocket Laba jeste da bude posvećen lansiranju manjih komercijalnih satelita u orbitu. Upravo zbog toga raketa Electron nije baš velika. Za razliku od rakete Falcon 9 koja je visoka 54 metra, raketa Electron visoka je tek 16,7 metara. Kapacitet rakete Rocket Laba također je ograničen na maksimalno 225 kilograma, dok Falcon 9 u orbitu može prevući teret od skoro 23 hiljade kilograma.

Prilikom jučerašnjeg leta, Electron je nosio sa sobom satelit Dove za fotografisanje koji je napravila kompanija Planet, kao i dva Lemur satelita kompanije Spire koji su dizajnirani za praćenje brodova i vremena.

Podsjećamo, raketa Electron bila je blizu lansiranja 12. decembra, ali su se motori rakete brzo ugasili zbog pregrijavanja pogonskog goriva. Prije toga Rocket Lab je lansirao raketu, ali ona nije uspjela stići do svemira.

Jučerašnje lansiranje rakete Rocket Lab je koštalo 4,9 miliona dolara.