Dio velikih planova
6

Rocket Lab pomoću helikoptera uhvatio raketu u zraku

D. B.
Rocket Lab namjerava ponovo koristiti svoje rakete nakon lansiranja pa stoga obavlja testiranja tokom kojih u zraku pomoću helikoptera hvata testne rakete.

Kompanija je nedavno bacila raketu pomoću jednog helikoptera nakon čega ju je u zraku uhvatio drugi helikopter. Rocket Lab je saopćio da je test obavljen prije restrikcija uvedenih zbog koronavirusa, ali je snimak tek objavljen.

Tokom vježbe je Rocket Lab demonstirao plan da hvata rakete pri njihovom padu i tako ih sačuva za novo korištenje.

Raketa Electron će se nakon lansiranja vraćati na Zemlju iz svemira, aktivirat će padobran u atmosferi kako bi usporila svoj pad, a potom će je u zraku "zakačiti" helikopter i spriječiti je da padne u okean.

Demonstracija koja je snimljena prikazala je samo završnu fazu tog plana.

Cilj Rocket Laba je da više puta koristi svoje Electron rakete umjesto da proizvodi nove. Istu metodu koristi i kompanija SpaceX već godinama, ali se njene rakete spuštaju dron brod.

Ipak, Rocket Lab će morati sačekati sa usavršavanjem svojih metoda zbog pandemije koronavirusa. U kompaniji trenutno rade samo ključni uposlenici kako bi održavali najvažnije sisteme. Ostali rade od kuće kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje.