{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rocket Lab će pokušati ponovo lansirati svoju malu raketu

12.1.2018. u 09:40
4
4
Rocket Lab će pokušati ponovo lansirati svoju malu raketu
4
Rocket Lab će pokušati ponovo lansirati svoju malu raketu
Nakon neuspješnog pokušaja u decembru, američka kompanija Rocket Lab namjerava ovog mjeseca ponovo lansirati svoju eksperimentalnu raketu u orbitu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Rocket Lab planira lansirati raketu Electron iz kruga svog postrojenja na Novom Zelandu poslije 20. januara. Ako sve prođe kako treba, to bi mogao biti posljednji testni let prije nego kompanija započne komercijalne letove.

Bit će ovo drugi pokušaj pomenute kompanije u testnoj fazi pod nazivom "Still Testing". Prvobitni plan je bio lansiranje u decembru, ali je misija odgođena nekoliko puta zbog lošeg vremena i tehničkih problema. Kompanija je bila blizu lansiranja 12. decembra, stigla je do finalnog odbrojavanja, ali su se motori rakete Electron brzo ugasili nakon što je kompjuter detektovao pregrijavanje pogonskog goriva. Kao rezultat toga, raketa je izbacila nešto dima, ali je ostala na mjestu za lansiranje.

Glavni cilj drugog testa je da raketa Electron stigne u orbitu, što još uvijek nije ostvareno. Dosad je Rocket Lab lansirao Electron jednom tokom testa u maju, a iako je stigla u svemir, nije dostigla orbitu. Razlog je problem u koomunikacijskoj opremi na tlu, koju je dostavila treća strana. Kontakt s raketom je privremeno izgubljen, zbog čega je misija otkazana. Kompanija tvrdi da bi raketa Electron dosegla orbitu da nije bilo komunikacijskih problema. Također, problem je otkriven i otklonjen, tako da se ne bi trebao ponoviti.

Iako će naredna misija tehnički biti samo test, Electron će imati tri mala komercijalna tereta, satelit Dove za fotografisanje koji je napravila kompanija Planet, kao i dva Lemur satelita kompanije Spire, koji su dizajnirani za praćenje brodova i vremena. Dostavljanje ovih satelita u orbitu će biti važna vježba za Electron te će omogućiti Rocket Labu da skupi podatke o mogućnostima rakete.

Cilj Rocket Laba je da u budućnosti uz pomoć svoje male rakete visoke 16,7 metara lansira manji teret težine do 228 kg u nižu orbitu Zemlje. Lansiranje jedne rakete košta 4,9 miliona dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: