Analiza utjecaja leda
0

Roboti raspoređeni kod ostataka mega ledenog brijega A68A

D. B.
Britanski naučnici su stigli do ostataka mega ledeneog brijega A68A kako bi istraživali njihov utjecaj na okolinu.

Ledeni brijeg A68A je dugo imao veličinu manje države, ali se vremenom rastavljao na fragmente nakon što je plutao s Antarktika u južni Atlantik. Brod RRS James Cook je prišao najvećem preostalom dijelu ledenog brijega u nedjelju te je aktivirao robota koji će mjeriti slanitet morske vode, temperaturu i hlorofil blizu leda. Ovi podaci će naučnicima poslužiti da utvrde koliko još uvijek značajno veliki komadi leda mogu utjecati na morski život u okruženju.

Istraživački brod se ne mora zadržavati u blizini jer tehnoogija podvodnih robota omogućava upravljanje iz daljine, odnosno čak iz Velike Britanije.

Osim toga, brod RRS James Cook nije ledolomac te zbog toga komadi leda mogu oštetiti njegov trup.

Ostaci ledenog brijega već mjesecima plutaju oko otoka South Georgia gdje žive pingvini, tulljani i sve veći broj kitova.

Cilj naučnika je da ustanove kako led utječe na produktivnost morske vode. S jedne strane ledeni brijeg može biti pozitivan jer širi ostatke stijena s Antarktika koji oplođuju okean, a s druge strane negativan jer ostaci leda mogu onemogućiti grabežljivce da dođu do plijena. Također, slatka voda može ometati normalne procese u okeanu.