Nauka
0

Robot Wasedi - trbušna plesačica

Klix.ba
Lucy Liu kao inspiracija
Lucy Liu kao inspiracija
Ovaj robot koji je predstavljen na tokijskom univerzitetu uspješno izvodi i najzahtjevnije pokrete. Wasedi se saginje, uvija i zamamno njiše bokovima obavijenim minijaturnom suknjicom.

Wasedi je konstruisao Jimmy Or sa Univerziteta u Tkoyu. On je rekao da je inspiraciju za kreiranje ovakvog robota dobio gledajući trbušni ples američke glumice Lucy Liu u filmu Charliejevi anđeli, koji ga je naveo da i sam upiše kurs trbušnog plesa. Gledajući pokrete svoje instruktorice na časovima ovog plesa, Or je primjetio sličnost s pokretima paklare, ribe slične jegulji, koja se kroz vodu kreće poput zmije.

Or je izjavio: "Odlučio sam kombinovati robotiku i riblje pokrete, te u tajnosti raditi na tom projektu."

Nakon nekoliko godina razvoja, Or je uspio kreirati robota fleksibilne kičme, koji uspješno izvodi sve pokrete trbušnog plesa, među njima i izuzetno zahtjevni pokret "kamilu", koji uključuje slanje "valova" duž torza.

Kako bi generisao robotove pokrete, Or se koristio švedskim kompjuterskim programom za simulaciju središnje živčane mreže (CPG) paklare, koja stvara impulse za pokrete te ribe bez pomoći mozga. Slične živčane mreže postoje kod većine kičmenjaka, a smatra se da kod male djece CPG također sudjeluje u automatskim pokretima za kretanje.

Zbog relativne jednostavnosti programa koji simuliše rad CPG-a, Or smatra da bi se slični programi mogli jednoga dana koristiti u budućim humanoidnim robotima.