Nauka
0

Robot sa ljudskim pogledom

Sarajevo-x.com
"Domo", novi robot, dizajniran je da sudjeluje u ljudskom životu i da se prilagodi njihovom okruženju što bi moglo olakšati život ljudi. Domo u svojim rukama, dlanovima i vratu ima opruge koje mu omogućavaju da osjeti dodir i da na njega reaguje.

Nova vrsta robota uskoro bi mogla ljudima pomagati u svakodnevnom životu na više načina.

Istraživači su predstavili sposobnosti robota Domo, koji je u stanju da živi s ljudima u interakciji. To je do sada bilo samo u domeni naučne fikcije.

Domo zna raspoznati različite predmete, dohvatiti ih i staviti na određena mjesta. Za razliku od drugih robota, Domo može osjetiti svoje okruženje koristeći kamere koje su ugrađene u njegove oči. Te kamere su povezane sa računarima.

"Kamere su ugrađene u očne jabučice koje su jako slične ljudskima očima. To sam uradio s razlogom", rekao je programer ovog nevjerovatnog robota, Aaron Edsinger. "Robotove "ljudske oči" čine da se ljudi osjećaju udobnije u njihovom prisustvu", dodao je Edsinfger.

Domo je jako osjetljiv na ljudska lica što je ključno za društvenu interakciju. Domo prihvata glasovne naredbe i regira na njih. Kada mu Edsinger kaže da uzme čašu sa stola i premjesti je na drugo mjesto, Domo to i učini.

Edsinger je tri godine radio na razvijanju ovoga robota i smatra da je Domo predstavnik "sljedeće generacije robota".

Inteligentni roboti kao što je Domo, mogu raditi sa ljudima i učiniti ih produktivnijim. Ime Domo inspirisano je japanskom frazom "domo arigato" što znači "hvala mnogo".