{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Robot i-Snake ide tamo gdje hirurzi ne mogu

S
29.12.2007. u 11:32
0
0
Robot i-Snake ide tamo gdje hirurzi ne mogu
0
Robot i-Snake ide tamo gdje hirurzi ne mogu
Britanski stručnjaci trenutno rade na razvoju fleksibilnog hirurškog robota, poznatijeg kao i-Snake, za kojeg kažu da bi mogao revolucionizirati složene operativne zahvate. Naime, novi izum bi trebao omogućiti hirurzima da izbjegnu invazivnije tehnike za složene operativne zahvate.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Grupa stručnjaka sa Imperial College u Londonu, koja je došla na ideju razvoja robota i-Snake, dobila je za ovaj projekat grant od 2,1 miliona britanskih funti, budući da obećavaju da će i-Snake u operativnim salama napraviti revoluciju.

Kreatori ovog revolucionarnog izuma vjeruju da će i-Snake biti idealan za slučajeve ugradnje bypassa, ali će svakako poslužiti i za dijagnosticiranje problema u crijevima, kao oči i ruke hirurga na mjestima unutar ljudskog tijela koja su inače teško dostupna.

Kako saznaje BBC, i-Snake je zapravo dugačka cijev u kojoj su smješteni specijalni motori, senzori i alatke za grafički prikaz.

Naučni tim iz Imperial Collegea, kojeg predvodi hirurg, lord Ara Darzija, namjerava testirati ovo tehnološko čudo najprije u laboratoriji, pa tek onda na pacijentima.

Ukoliko i-Snake bude uveden u operativne sale, nad pacijentima će se obavljati minimalno invazivni operativni zahvati, što znači manje ožiljke, kraći boravak u bolnici i kraći period oporavka. Hirurgi također pokušavaju smisliti načine na koji će izbjeći rezanje kože.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: