{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Robot i-Snake ide tamo gdje hirurzi ne mogu

S
29.12.2007. u 11:32
0
0
Robot i-Snake ide tamo gdje hirurzi ne mogu
0
Robot i-Snake ide tamo gdje hirurzi ne mogu
Britanski stručnjaci trenutno rade na razvoju fleksibilnog hirurškog robota, poznatijeg kao i-Snake, za kojeg kažu da bi mogao revolucionizirati složene operativne zahvate. Naime, novi izum bi trebao omogućiti hirurzima da izbjegnu invazivnije tehnike za složene operativne zahvate.
Grupa stručnjaka sa Imperial College u Londonu, koja je došla na ideju razvoja robota i-Snake, dobila je za ovaj projekat grant od 2,1 miliona britanskih funti, budući da obećavaju da će i-Snake u operativnim salama napraviti revoluciju.

Kreatori ovog revolucionarnog izuma vjeruju da će i-Snake biti idealan za slučajeve ugradnje bypassa, ali će svakako poslužiti i za dijagnosticiranje problema u crijevima, kao oči i ruke hirurga na mjestima unutar ljudskog tijela koja su inače teško dostupna.

Kako saznaje BBC, i-Snake je zapravo dugačka cijev u kojoj su smješteni specijalni motori, senzori i alatke za grafički prikaz.

Naučni tim iz Imperial Collegea, kojeg predvodi hirurg, lord Ara Darzija, namjerava testirati ovo tehnološko čudo najprije u laboratoriji, pa tek onda na pacijentima.

Ukoliko i-Snake bude uveden u operativne sale, nad pacijentima će se obavljati minimalno invazivni operativni zahvati, što znači manje ožiljke, kraći boravak u bolnici i kraći period oporavka. Hirurgi također pokušavaju smisliti načine na koji će izbjeći rezanje kože.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: