Čudo prirode
173

Riponjina jama, krajiška pećina u koju se spuštaju samo najhrabriji

I. P.
Riponjina jama je pećina koja se nalazi na području Smoljana kod Bosanskog Petrovca. Ovo je mala priča o jednom od rijetkih dokumentovanih spuštanja u ovu fascinantnu geološku formaciju.

Mještanin Siniša Mrđa, član lokalnog Kluba ekstremnih sportova “Crni vrh”, za jamu je znao od svoje šeste godine jer ga je djed često upozoravao da se ne približava otvoru.

Zajedno sa Aleksandrom Peganom iz banjalučkog Speleolškog društva "Pionir" i njegovim timom ovog je ljeta prvi put ušao u pećinu za koju se misli da je jedna od najstarijih u Evropi.

Upečatljiva je veličina i činjenica što je pećina prepuna speleološkog nakita kao što je milenijski poljubac, a u jami su otkriveni stalagmiti visine 9 i širine 13 metara, pećinski crtež, "pećinski mozak", trapete, slijepi miševi te dvije vrste još neistraženih insekata, koje su već poslane u Zagreb.

Prizor ih je sve oduševio. Kanali su tvrdi, ogromni, a u jami su zatekli četiri "nivoa" i svaki nivo obiluje posebnim ljepotama. Siniša navodi da je treći bio najzanimljiviji jer su tu otkrili stalagmit u obliku orlove glave.

Svo vrijeme spuštanja su ih pratile bigramske kade i to oko 65 njih, a pećinski stub visine 33 metra i širine 10 metara drži evropski rekord.

Iako su dosegli krajnju dubinu od 155 metara , ustanovili su da se u jami nalaze i drugi otvori, što je tek potrebno istražiti.

Siniša tvrdi da Riponjina jama ima ogroman turistički potencijal i nada se da će i druge bh. institucije dati svoj doprinos u njenom istraživanju.