Nada u spas od nestanka
0

Rijetki orangutani pronađeni na otoku Borneo

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Dosad nepoznata populacija rijetkih orangutana pronađena je u šumama indonezijskog otoka Borneo. Nakon ovog pronalaska naučnici se nadaju da će ove životinje uspjeti sačuvati od istrebljenja.

Kako je objavljeno u ponedjeljak, ugroženi orangutani žive u kršu na planini u provinciji Istočni Kalimantan, a 219 njihovih skrovišta otkriveno je u decembru 2008. godine.

Skrovišta napravljena od grana i lišća ukazuju na to da bi ovdje moglo biti naseljeno "nekoliko stotina do nekoliko hiljada orangutana" i to na području od 2.500 kvadratnih metara, zaključak je naučnika Erika Meijaarda koji je govorio za AFP.

"Oduševljeni smo novim otkrićem. Smatramo ga važnim jer smo identificirali mjesta na kojima se orangutani mogu pronaći. Već smo počeli sarađivati s lokalnim vlastima i zajednicom da region pretvorimo u zaštićenu zonu", izjavio je predvodnik tima naučnika Nardiyono.

Pretpostavlja se da se ova vrsta nastanila u distriktima Istočnog Kutaija i Beraua nakon velikih požara koji su zahvatili Kalimantan 1997. i 1998. godine.

Ovi orangutani pripadaju podvrsti Pongo pygmaeus morio, poznatoj po tamnijoj dlaci.

"U poređenju s drugim vrstama, oni se bolje adaptiraju na teške uslove. Imaju jake čeljusti i jedu i koru drveta i lišće. Njihovi mozgovi su manji, pa se šalimo kako su zapravo glupi", rekao je naučnik.

Procjenjuje se da u divljini živi 50.000 do 60.000 orangutana. Prema podacima nevladine organizacije Nature Conservancy, 80 posto njih nastanjeno je u Indoneziji, a 20 posto u Maleziji.