Neobičan prizor
1

Rijetka "naopaka duga" uočena u Velikoj Britaniji

Sarajevo-x.com
Nekoliko trenutaka na nebu iznad Cambridgea pojavio se očaravajući luk psihodeličnih boja, ali ova duga bila je sve osim uobičajena. Fenomen "naopako okrenute duge" inače se rijetko viđa van polarnih prostora.

Da bi se vidjela, nebo mora biti bez kiše i bez niskih oblaka. Ovakav luk se pojavljuje samo kada sunčeva svjetlost pada pod određenim uglom kroz tanki veo pramenova oblaka. Na ovoj visini cirusi se sastoje od ledenih kristala, veličine kristala soli. Meteorolozi objašnjavaju da oblaci moraju biti konveksni u odnosu na Sunce sa svim česticama (kristalima) leda poravnatim u pravom smjeru da bi prelamali svjetlo.

Poznati astronom i pisac dr. Jacqueline Mitton je bila dovoljno sretna da uhvati ovaj optički fenomen kamerom blizu svoje kuće u Cambridgeou prošle nedjelje, piše Daily Mail. Ova 60-godišnjakinja koja ima doktorat iz astrofizike na Cambridgeu, izjavila je: "Nisam ništa slično ranije vidjela, a imam 60 godina. Uslovi su bili baš kako treba - treba vam prava vrsta kristala leda i nebo mora biti čisto. Prilično je iznenađujuće da se ovo desilo u Cambridgeu, jer obično se dešava na mjestima koja su hladnija. Nismo sigurni koliko je područje sa kojeg je bila vidljiva, ali je bilo veoma impresivno."

Prema dr. Mitton, boje duge su bile pojačane zbog pozicije Sunca, koje je bilo u optimalnoj tački na nebu od 22 stepena

"Bila je ovo očaravajuća kombinacija faktora koji su se desili u pravo vrijeme," izjavila je.

Duge nastaju kada se sunčeva svjetlost prelama kroz kišne kapi. Ali u ovom slučaju, boje su složene suprotno redoslijedu, sa ljubičastom na vrhu i crvenom na dnu. Luk obično nestaje veoma brzo jer cirusni oblaci, koji sadrže kristale leda, mijenjaju svoju poziciju.