Nauka
0

Riješena misterija Tutankamonove smrti?

Sarajevo-x.com
Misterija pod čijim je velom Tutankamonova smrt bila više od tri hiljade godina, napokon bi mogla biti riješena. Tim naučnika koji je intenzivno radio na otkrivanju razloga tragične smrti mladog faraona, otkrili su da je Tutankamon pao iz kočije prilikom lova i time zadobio lomove koji su se inficirali.

Smrt dječaka-faraona koji je vladao Egiptom prije više od 3.000 godina mogla bi biti napokon riješena, izvijestio je The Independent u ponedjeljak.

Naime, tim naučnika koji je intenzivno radio na analiziranju lomova Tutankamonove mumije, smatra da su se njihovi napori isplatili jer su shvatili od čega je mladi faraon umro.

Prema njihovim analizama, Tutankamon je pao sa kočije dok je bio u lovu u pustinji. Time bi sve pretpostavke u vezi s ubistvom faraona bile odbačene jer su mnogi naučnici vjerovali da je Tutankamon bio udaren oštrim predmetom u glavu.

Posljednje studije u kojima su korišteni CT medicinski uređaju i drugi skeneri, pokazali su da je tutankamon imao vrlo opasan i težak prijelom noge tik iznad koljena. Mišljenje je naučnika da je letalni prijelom doveo do infekcije i na kraju do smrti.

Historičari su vjerovali da je Tutankamon bio slabo, bolešljivo i nježno dijete te da su ga dvorjani čuvali od bilo kakvog oblika fizičke opasnosti. Ipak, nove analize kočije pronađene u njegovoj grobnici ukazuju na znakove da se ista slomila ili da je barem bila pokidana na određenim mjestima.

Stručnjaci smatraju da kočija nije prisutna u grobnici samo kao ceremonijalni predmet već kao znak da je bila uzrok nesreće u kojoj je mladi faraon nastradao.

Vezani članci