{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Riješena misterija "šetajućih" stijena iz kalifornijske Doline smrti

17.6.2013. u 09:58
9
28
Riješena misterija "šetajućih" stijena iz kalifornijske Doline smrti
9
Riješena misterija "šetajućih" stijena iz kalifornijske Doline smrti
Gigantske "šetajuće" stijene iz Racetrack Playje u kalifornijskoj Dolini smrti, već decenijama su misterija za naučnike iz cijelog svijeta. Iza sebe ostavljaju trag kretanja dug i po 250 metara, a niko ih nikada nije vidio da se kreću. NASA-in geolog smatra da je pronašao odgovor.
Profesor Ralph Lorenz smatra da led obuhvati stijene tokom zime, a kako se tlo polako natapa i postaje blatno, led omogućava stijenama da "plutaju" u blatu. Zahvaljujući tome, snažni pustinjski vjetrovi mogu bez problema pomjeriti stijene, objasnio je Lorenz u intervjuu za magazin Smithsonian.

Naučnici do sada nisu uspjeli snimiti kretanje ovih stijena, a smatra se da ih niko nikada nije vidio u pokretu. Lorenz je svoju teoriju razvio nakon jednostavnog eksperimenta u kuhinji.

Zaledio je manji kamen sa toliko vode da je samo mali dio površine kamena virio van leda. Prevrnuo je kamen naopačke i stavio ga u mali bazen sa vodom i pješčanim dnom. Led je omogućio kamenu da istovremeno pluta i dodiruje pijesak. Lorenz je uspio pomjeriti kamen blagim puhanjem u njega.

Dosadašnja istraživanja pokazala su kako bi za pomjeranje stijena u Dolini smrti bio potreban nevjerovatno snažan vjetar, koji puše brzinom od više stotina kilometara na sat. Lorenzova teorija ukazuje na to da bi, pod pravim uslovima, za pomjeranje bio dovoljan i povjetarac.

Uprkos novom objašnjenju kretanja stijena, rendžeri iz parka navode kako veliki broj posjetilaca stijenama i dalje pripisuje mitska svojstva.

Prošlog mjeseca počela je i istraga o nestanku nekoliko stijena. "Imali smo nekoliko slučajeva da ljudi pokušaju ukrasti stijene. Ne shvataju da one van Doline smrti nemaju nikakvu vrijednost", rekao je Terry Valdino, glasnogovornik Doline smrti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: