Nauka
0

Riješena misterija egipatskih mumija

Klix.ba
Njemački istraživački tim otkrio je način na koji su stari Egipćani mumificirali tijela umrlih i uspjeli ih sačuvati hiljadama godina.

Pljačkaši grobova su prisilili stare Egipćane da svoje vladare zakopaju dublje u zemlju zbog čega su se tijela brže raspadala. Iz tog razloga Egipćani su morali pronaći dovoljno jako zaštitno sredstvo da očuva mumije.

Uz pomoć bilješki starog rimskog enciklopediste uspjeli su replicirati stari postupak obrade kedrovine i otkrili da to drvo sadrži hemikaliju koja služi kao zaštitno sredstvo zbog kojeg neke mumije traju i više hiljada godina. Taj ekstrakt kedrovine ima visoko antibakterijsko dejstvo, a bez da oštećuje tjelesno tkivo.

Ono što je olakšalo ovo istraživanje jeste pronalazak nekorištenog materijala za balzamiranje ostavljenog pored 2500 godina stare mumije Saankh-karea. Zahvaljujući tome mogli su sprovesti hemijsku analizu smjese, a da ne dođu u kontakt sa tjelesnim tkivom.

Ovo otkriće će sigurno iznenenaditi egiptologe koji vjeruju da je ulje za balzamiranje napravljeno od ekstrakta smreke, za koju se pokazalo da ne sadrži tako djelotvorno zaštitno sredstvo.