Nauka
0

Riješen Einsteinov paradoks blizanaca

Sarajevo-x.com
Fizičar i profesor na Univerzitetu u Louisiani, Subhash Kak nedavno je uspješno riješio problem paradoksa blizanaca, jedan od najstarijih problema moderne fizike kojeg je prvi spomenuo genijalni fizičar Albert Einstein.

Paradoks blizanaca zapravo je eksperiment u Einsteinovoj posebnoj teoriji relativiteta u kojoj jedan brat blizanac putuje svemirskim brodom brzinom približnoj brzini svjetlosti, dok drugi ostaje na Zemlji. Po povratku na Zemlju, prvi blizanac otkriva da je blizanac koji je ostao na Zemlji ostario brže od njega.

Einstein je prvobitno za ovaj eksperiment koristio dva atomska sata – jedan koji stoji nepomičan na tlu, a drugi u pokretu u nadzvučnom avionu. On je zaključio da će sat koji se nalazi u avionu, zbog dilatacije vremena, pokazati malo zakašnjenje u odnosu na sat koji je na tlu.

Paradoks se povećava jer iz perspektive brata koji je u svemiru - brat koji ostaje na zemlji je onaj koji je u pokretu i on bi zapravo trebao stariti sporije od brata koji je u svemiru. Einstein, kao i drugi fizičari pokušali su riješiti ovaj problem, ali bezuspješno.

Kak tvrdi da je napokon uspješno riješio paradoks definirajući kretanje, ne u odnosu na inidvidualne objekte, kao što je poređenje jednog brata s drugim, već u odnosu na zvjezdana tijela.

Kakovo rješenje pretpostavlja da u svemiru za objekte važe iste generalne osobine bez obzira gdje bi se taj objekat mogao nalaziti u svemiru. Ovo otkriće moglo bi imati uticaj na tehnologiju kvantnih komunikacija i računara i pomoći da se kreiraju efikasniji sistemi komunikacije za praktičnu primjenu u svemirskim projektima.